Corts Valencianes


Les Corts homenatgen a Lluís Aguiló, el Lletrat Major que posà en funcionament el parlament democràtic valencià

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

La Sala Vinatea de les Corts Valencianes ha acollit hui un homenatge molt especial a Lluís Aguiló Lúcia, professor titular de Dret Constitucional en la Universitat de València i qui, a més, fou artífex jurídic de la constitució del parlament autonòmic valencià, del Consell Preautonòmic i corredactor de l’embrió de l’Estatut d’Autonomia. De fet, Aguiló va estar 19 anys com a Lletrat Major de les Corts i alguns més com a lletrat, tenint com a responsabilitat l’organització de les primeres eleccions autonòmiques i la configuració institucional i organitzativa de la cambra autonòmica.

A més a més, des de 2003 fins a 2010 fou el lletrat-secretari general de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, assentant les bases jurídiques de l’ens normatiu i estatutari de l’expressió lingüística valenciana.

Nascut a València en 1950, Lluís Aguiló és nét de Luis Lúcia, qui fou fundador i dirigent de la Dreta Regional Valenciana en la segona República i fou diputat per València i ministre en tres Governs centrals.

Lluís Aguiló estudià Dret a la Universitat de València, obtenint el Doctorat i el premi extraordinari de la Llicenciatura. Des de l’any 1973 ha estat professor i en l’actualitat és Professor Honorífic. Ha estat Lletrat Major de les Corts Valencianes des de 1982 fins a 1999 i en 2002 i 2003. Des de 2003 fins 2010 fou lletrat-secretari general de l’AVL i tancà la seua activitat professional com a lletrat de les Corts des de 2010 fins 2015. A més, Aguiló ha exercit de secretari i lletrat de la Junta Electoral des de 1983 fins a 2015.

L’homenatge que li han dedicat hui les Corts Valencianes ha servit per a presentar un llibre que, amb el títol “Una vida dedicada al Parlament”, compta amb participació d’experts i professors de tot l’Estat en Dret Constitucional i Parlamentari i una presentació del President de les Corts, Enric Morera, qui també ha intervingut hui en l’acte d’homenatge a Lluís Aguiló i ha destacat “el gran treball acadèmic i professional per a instaurar el nostre autogovern i recuperar les institucions del poble valencià, adaptant-les a l’era democràtica”.

Homenatge a Lluís Aguiló

Homenatge a Lluís Aguiló
Galeria