Corts Valencianes


La trobada interparlamentària assenyala la necessitat de compensar el dèficit de la Generalitat causat pel model de finançament actual

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

Representants electes de les Corts Valencianes, el Congrés dels Diputats i del Senat del PSPV-PSOE, PP, Compromís, Ciudadanos i Unides-Podem s’han reunit hui en l’hemicicle del parlament valencià, en compliment de la resolució 502, aprovada pel Ple de les Corts el passat 4 de maig per a debatre sobre el model de finançament autonòmic i trobar una postura valenciana comuna. El president de la cambra autonòmica, Enric Morera, ha declarat a l’inici de la trobada que es tractava “sens dubte, d’un acte polític extraordinari, gens habitual, atès que s’ha vist en comptades ocasions. Ho férem l’any 2017, també en este hemicicle i ja ens hem de remuntar a l’etapa preautonòmica amb el plenari de parlamentaris valencians”.

Segons el president Morera, “ara que celebrem el 40 aniversari de l’aprovació de l’Estatut és un bon moment per a recordar que sense un finançament adequat per a exercir les nostres competències no hi ha autogovern. No podem esperar més. Cal complir l’article 156 de la Constitució que consagra la suficiència financera, a la igualtat en les Comunitats Autònomes”.

En la introducció al debat, en el què els grups han mostrat les seues opinions i diferents parers, el president del parlament valencià ha recordat que, recentment, “un informe de la Sindicatura de Comptes adreçat a les Corts ens oferia xifres molt preocupants alhora que ben aclaridores. Dels 53.820 milions d’euros de deute públic valencià, 41.926 podríem haver-nos estalviat si no estiguérem discriminats en el repartiment dels recursos, si s’haguera respectat el principi d’igualtat en el model de finançament autonòmic. Dit d’una altra manera: Amb un tracte just, en 2021 el deute valencià seria un 78% menor”.

Entre els punts comuns citats en diferents parlaments, s’han plantejat la compensació del dèficit provocat per l’infrafinançament i eliminar les distorsions del sistema, compensant eixe dèficit causat a les arques valencianes pels defectes i el retard en la modificació del sistema de finançament autonòmic.

El president Morera ha tancat la trobada agraint les aportacions fetes per les forces democràtiques en tant que representants del poble valencià. Segons el president de la cambra valenciana, “la seua presència ja és indicativa de la voluntat de diàleg i d’assolir acords i això és un bon senyal, perquè, com els he dit a l’inici de l’acte, quan hem anat units, hem avançat en la solució als reptes del nostre poble”.

En la cloenda, en línia a les postures manifestades a la trobada, el president de les Corts ha tornat a reclamar, com ja ho va fer al discurs institucional del 25 d’Abril, la condonació del deute de la Generalitat Valenciana en mans de l’Estat. En paraules seues, “seria una solució transitòria, mentre assolim l’esperat acord polític territorial sobre la reforma del sistema de finançament de les autonomies. Eixa proposta està avalada per experts independents, tècnics d’Hisenda, per les comissions enviades a negociar el nou sistema des del Consell i per estes pròpies Corts Valencianes”.

El tema del finançament no és l’únic que ha de provocar consensos i el president Morera ha assenyalat temes com “l’execució real de les inversions públiques territorialitzades o la defensa unitària del dret civil valencià, pendent de tramitació en la mesa del Congrés. Cadascú des del seu posicionament ideològic podem trobar espais comuns a les exigències i les necessitats del poble valencià”.

Per la seua banda, el president de les Corts ha declarat que sempre estarà obert a cooperar en la resolució de problemes, “especialment per a trobar consensos i punts d’equilibri. En això poden contar amb la meua millor disposició. Perquè tots som servidors públics”. 

Imatge de la trobada a l'hemicicle de les Corts
Galeria