Corts Valencianes


Les Corts demanen que el "Ball de Torrent" siga bé immaterial cultural de rellevància local

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

La Comissió d'Educació i Cultura de les Corts Valencianes, s'ha reunit este matí i, entre els acords presos, cal destacar la petició del parlament valencià al Consell perquè es declare el "Ball de Torrent" com a bé immaterial cultural de rellevància local, presentada pel grup parlamentari socialista. També, en la mateixa sessió, s'ha aprovat una altra resolució, en esta ocasió presentada pel grup parlamentari Compromís, perquè el dia 2 d'agost siga reconegut com a Dia de la Dansa Tradicional Valenciana.

Segons la proposició no de llei sobre el Ball de Torrent, "pot ser un dels espectacles més interessants de la coreografia popular valenciana. És una combinació de dansa, música i narració satírica. Esta pantomima, molt antiga, tot i que no s'ha pogut datar de forma segura, alguns autors la daten el 1665 en les festes que es celebraren a Torrent amb motiu de l'estada per malaltia d'un virrei de València. Este ball teatralitzat popular es va representar des del segle XVII fins a principis del segle XX en moltes ocasions a tota la Comunitat Valenciana. Es té constància que amb motiu del naixement del príncep Carles es va representar a Terol al 1783, i també a la Cort de Madrid entre 1833-1868 en el regnat d'Isabel II".

La resolució aprovada pretén posar en valor la tasca de recuperació del Ball de Torrent. Segons el text aprovat, "recuperar el Ball de Torrent, que es va deixar de representar a primeries del segle xx, ha estat una tasca d'investigació elogiable en la qual han participat des dels cronistes en Torrent, recuperant partitures, instruments musicals i lletra, fins a l'arxiver municipal i els diferents grups locals, com el Grup de Ball l'U i Dos de la Llar Antoniana de Torrent i el Grup de Ball de Torrent. Però sense dubte s'ha de reconèixer l'autoria del Grup de Danses Alimara, de la Societat Coral el Micalet, en la recuperació i difusió d'esta manifestació popular, una entitat que amb tot el rigor ha documentat i representat esta tradició. El Ball de Torrent, tot i que, lògicament, està vinculat a la ciutat de Torrent, té vocació universal dins de la Comunitat Valenciana i així han sentir-ho tots els valencians i valencianes".

Per eixe motiu, en l'acord pres en la comissió es demana que, d'acord amb les directrius de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (París, 2003), i de la Llei 4/1998, de patrimoni cultural valencià, incloure en l'inventari general del patrimoni cultural valencià, amb la qualificació de bé immaterial cultural de rellevància local, el Ball de Torrent. També es reclama potenciar el coneixement social arreu de tot el territori valencià del Ball de Torrent, amb campanyes de difusió i d'impuls d'intercanvi entre poblacions dels diferents béns immaterials de naturalesa artística i, per últim, atorgar al Grup de Danses Alimara, de la Societat Coral el Micalet; al Grup de Ball l'U i Dos de Torrent, i al Grup de Ball de Torrent el títol de protector del patrimoni cultural valencià, per la seua tasca de recerca, recuperació i difusió del folklore, cercant la autenticitat més gran i procurant no desvirtuar ni manipular les manifestacions de la cultura popular de la nostra terra.

En clau de defensa del folklore, també s'ha aprovat una resolució de Compromís, en sintonia amb grups de danses i federacions folklòriques, perquè el dia 2 d'agost siga declarat el Dia de la Dansa Tradicional Valenciana i també homenatjar la figura de Francisco Miralles, un gran coreògraf valencià que començà amb el ball tradicional i que va ser un gran ballarí de dansa clàssica i espanyola, de renom internacional, atorgant-li el seu nom al Conservatori Superior de Dansa de València.
 

Galeria