Corts Valencianes


El president Morera defensa que els problemes valencians siguen tractats de forma bilateral i asimètrica amb l’Estat

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

Les Corts Valencianes s’han vestit de gala per rebre a representants polítics i de la societat valenciana per celebrar el darrer Dia de les Corts de la present legislatura. Per eixe motiu, el president del parlament valencià des de 2015, Enric Morera, ha fet un balanç de la legislatura i ha recordat les reivindicacions de l’agenda valenciana, perquè estiguen ben presents al període que començarà a partir del 28 de maig.

Segons ha destacat en el seu discurs a l’Andana del Palau dels Borja, “necessitem estabilitat econòmica, estabilitat política i voluntat per a "pactar la solució valenciana". Estes Corts no poden ser un lloc per a produir productes de màrqueting polític en la lluita política i partidista. No som un plató de televisió.  És on recau la nostra sobirania i la responsabilitat ha de presidir la seua activitat. Com tampoc seria lícit que les volgueren ocupar persones que pensen en la seua destrucció o eliminació per una qüestió d'arquitectura institucional que no és ni pot ser la nostra, la de valencianes i valencians. Seria antihistòric i antivalencià”.

El president de les Corts ha defensat en el seu parlament que, “sense imposicions externes, des de la bilateralitat asimètrica si cal amb l'Estat, des de la necessària confiança recíproca, des de la lleialtat i el respecte mutu i des del compromís institucional que no té més objectiu que els valencians i valencianes siguen els amos del seu propi destí. Exigim finançament per governar i per legislar i practicar la nostra autonomia i autogovern. I eixe és un compromís que hem de prendre totes i tots, estiga cadascú on estiga. Hui ací, en esta sala hi ha moltes persones que estan exercint i exerciran responsabilitats importants en l'administració pública o privada. I els demane que exercisquen de valencianes i valencians sempre i on estiguen. I també la del diàleg amb totes les persones per millorar la vida de valencianes i valencians”.

En este sentit, Morera ha assegurat que les valencianes i els valencians “feia molts anys que no havíem assolit un grau tan alt de coordinació i defensa unitària del que s’ha anomenat l’agenda valenciana. Un altre marc conceptual que hem creat, la necessitat de reformar el sistema de finançament amb urgència o la discriminació secular de la nostra autonomia en matèria d’inversions de l’Estat. Un marc que ja és transversal entre la societat valenciana. I això no és cap solució al problema real, però és el millor dels principis. És acceptat de manera comuna que sense suficiència financera no hi ha autonomia política. Perquè sense un pressupost suficient a més de no poder atendre les necessitats no podem legislar de manera autònoma i fer polítiques en clau valenciana”.

Per al president Morera, “el que està en joc, a més del finançament suficient i equitatiu, el principi d’igualtat de tracte, el que ens juguem, és el nostre autogovern. El deute històric, el deute públic impropi derivat de tants anys d'infrafinançament, amenaça la supervivència de la Generalitat, la sostenibilitat dels serveis públics essencials, els nostres drets i llibertats com a poble, el nostre autogovern. Nosaltres, èticament hem de defensar el futur del poble valencià, de la identitat valenciana. Ni podem ni hem de voler imposar res a ningú, però tampoc podem permetre que ningú ens impedisca res”.

El president de la cambra valenciana ha finalitzat, assegurant que quan s’està al davant d'una institució com les Corts, “aprens que la nostra Comunitat, la nostra terra, és més gran d'allò que ens pensem. Que s'ha de cuidar i s'ha de fer respectar més. Demanar respecte és estimar la nostra terra. Des de fa quaranta anys estem construint en les Corts el nostre País, la nostra Comunitat Valenciana, la nostra pàtria dia a dia. Sense perdre l'orientació. Reforçant la nostra pàtria, modernitzant-la, construint-la. Fent avançar la nostra societat. Oferint idees, oportunitats i nous projectes a esta societat. I per a fer-los realitat. L'única forma amb què es pot construir un país és treballant junts dia a dia”.

Per això ha afegit que necessitem “de la faena, de l'esforç i de la contribució de tots i totes. Tots som part d'esta societat valenciana que forma part de les regions que estan hui al capdavant del món desenvolupat. I hem de ser protagonistes. Les Corts han de continuar escrivint un contracte social per a transformar la nostra realitat. Per a aconseguir progrés i desenvolupament”.