Corts Valencianes


Les Corts commemoren junt el Patronat del Misteri d’Elx el 20è aniversari de la declaració de Patrimoni de la Humanitat

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

Enguany es commemora el 20è aniversari de la declaració del Misteri d’Elx com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, una declaració que donà projecció internacional del Misteri, un drama religiós tardomedieval que s’escenifica, canta i es viu a l’interior de la Basílica de Santa Maria des de fa cinc-cents anys.

A la ciutat il·licitana bé es recorda una data: el 18 de maig de 2001, dia en que un jurat internacional de la UNESCO va decidir proclamar el Misteri d’Elx com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Una gran fita que reconeixia així un cas únic de pervivència d’un misteri medieval.

Amb la declaració, el que els il·licitans i il·licitanes coneixen amb orgull com “la Festa”, es convertia en el primer ben intangible de l’estat espanyol que aconseguia eixa projecció universal com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, amb la qual cosa es consolidava com un dels referents culturals més rellevants del món, i com a única mostra del teatre medieval que s’ha mantingut viva i inalterable al llarg de més de cinc-cents anys.

El proper dimarts 18 de maig, la ciutat d’Elx torna a reviure l’alegria de l’any 2001 i se celebrarà un acte institucional al Centre de Congressos. El President del parlament valencià, Enric Morera, ha explicat que des de les Corts han volgut col·laborar amb el Patronat del Misteri per organitzar “una exposició a l'aire lliure a Elx per a donar a conéixer, d'una banda, una obra mestra del teatre medieval i de la llengua dels valencians, de finals del segle XV; i, d'una altra, com esta obra, que ha esdevingut la festa identitària del poble d'Elx, ha sigut protegida al llarg de la història gràcies a la voluntat explícita dels il·licitans i il·licitanes”.

L'exposició comptarà amb 12 panells amb text i fotografies i 2 més només amb fotografies. Per motiu de la pandèmia de la Covid-19 la mostra es farà a l’aire lliure, al carrer i s’exhibirà per primera vegada a Elx, coincidint amb la data del 18 de maig, quan es va produir la declaració. Posteriorment, i en una data encara per definir, la mostra sobre el Misteri es traslladarà a la ciutat de València. La inauguració serà al carrer de la Corredora el proper dimarts, 18 de maig, a les 16.30 hores.

El President Morera ha manifestat que és “una molt bona ocasió per a posar en valor el ric i gran patrimoni cultural valencià i és un honor poder col·laborar en esta commemoració dels 20 anys de la declaració del Misteri com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat”. La ciutat d’Elx compta amb dos declaracions de Patrimoni de la Humanitat: el Misteri i el Palmerar d’Elx i la representació religiosa il·licitana s’uneix a altres festes valencianes reconegudes per la UNESCO, com són les falles, la festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, les tamborades d’Alzira i de l’Alcora o institucions històriques, com el Tribunal de les Aigües de València.

Respecte al Misteri, cal recordar que el 22 de desembre de l’any 2005, les Corts Valencianes aprovaren la Llei 3/2005, de la Generalitat, del Misteri d’Elx, per la qual es creava el Patronat per a coordinar a totes les institucions públiques implicades en la Festa i garantir la seua conservació, pervivència i promoció.

Misteri d'Elx

Misteri d'Elx
Galeria