Ficha del diputado/a

Mònica

Mònica Oltra Jarque

Grupo parlamentario: Compromís
Diputada por Valencia.
Nacida el 20-12-1969 en Neuss (Alemania)

Formación y actividad profesional

 • Va nàixer a Neuss (República Federal d'Alemanya) el 20 de desembre de 1969 i sóc mare de dos fills.
 • Llicenciada en Dret per la Universitat de València, vaig superar amb èxit el Curs de Postgrau de l'Escola de Pràctica Jurídica de la UNED.
 • A més, he completat la meua formació acadèmica amb el Certificat de superació del Curs d'Aptitud Pedagògica (UV, 2002) i el Certificat de grau mitjà de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (1995).
 • Com a jurista, a més d'haver exercit l'activitat professional en un despatx propi fins 2014, m'he format i actualizat de manera constant en diversos àmbits del dret. Com a example es poden citar: - Curs d'Expecialització sobre Violència Domèstica (ICAV, 2003), - Curs sobre Dret d'Estrangeria (ICVA), - Curs d'Especialització sobre Responsabilitat Penal dels Menors (ICAV), - Jornada sobre eL nou codi penal (FVMP, 1997).
 • També tinc formació i experiència en dret electoral i he exercit tasques de representació política davant la Junta Electoral de la Comunitat Valenciana en diverses convocatòries electorals.
 • Considere com a propis el castellà, el valencià i l'alemany i tinc un nivell mitjà d'anglès.

Trayectoria política e institucional y otros datos

 • Ha pertangut a la VII, VIII i IX legislatura.
 • Com activista social he participat, com a ponent o com a assistent, en múltiples jornades i congresos de temes vinculats als àmbits associatius, de salud pública o de drets i llibertats, particularment de col·lectius històricament invisibilizats. Podria destacar la participació en: - Curs sobre "Eines per a la gestió de les associacions" (Professora, UV, 2004). - Curs sobre "Polítiques socials a les portes del nou mil·leni" (CEU, 2000). -"Jornadas de reflexión sobre políticas integrales de juventud" (Ponent, Consejo de la Juventud de España, 1997). -"Jornadas internacionales sobre consumo cultural" (ADEIT, 1997). -"13 World Congress of Sexology" (World Association for Sexology, 1997).
 • Igualment, dins de l'associacionisme juvenil, he sigut: - Vocal del Consell Assessor en Matèria de Drogodependències (1994). - Coordinadora en la Comunitat Valenciana del programa SIFOS (Servei d'Informació, Formació i Orientació per a la Salut dels Joves), organizat pel Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana, entre 1994 i 1997. - Vocal de l'Institut Valencià de la Joventut (1997).
 • He sigut col·laboradora i assessora legal, en companyia d'altres especialistes, del Col·lectiu Lambda i he acompanyat a múltiples persones i families en els processos legals d'adopció, acolliment, reassignació de sexe, matrimoni igualitari, etc, en moments en què tots estos processos no tenien cobertura legal i estaven fora del debat públic.
 • En l'actualitat continue vinculada al Col·lectiu Lambda i sòc membre d'Amnistia Internacional, d'Aldeas Infantiles, Intermón-Oxfam i de la Societat Valenciana Protectora de Animals i Plantas i col·labore amb altres associacions de defensa dels drets humans. He format part de moviments de defensa del territori, la cultura i el patrimoni, com ara Xúquer Viu, Ca Revolta o Salvem el Cabanyal.
 • Des de 2007 sóc diputada a les Corts Valencianes i he sigut Sindica del grup parlamentari i portaveu de Compromís en la Comissió de Política Social i Ocupació, en la de Polítiques d'Igualtat i del Col·lectiu LGTBI, la d'Infraestructures i Presidenta de la Comissió de Política Social i d'Ocupació.
 • Des de 2015 sóc Vicepresidenta del Consell, Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Secretària i Portaveu del Consell.
 • Esta activitat política institucional la complete amb la meua responsabilitat com a coportaveu de Coalició Compromís.