TÍTOL XIV. De les relacions amb les institucions y Parlament Europeu

Article 180

Del dret de petició de la Comunitat Valenciana davant el Parlament Europeu

  1. D’acord amb el que hi ha disposat en l’article 61 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, per a promoure una iniciativa amb relació a una matèria inclosa en l’àmbit de les competències de la Unió Europea, la Comunitat Valenciana, com a regió de la Unió Europea, sense perjuí de la legislació de l’Estat, pot exercir el dret de petició davant el Parlament Europeu en la forma que determina el seu reglament.
  2. Per a exercir el dret de petició de la Comunitat Valenciana serà necessari l’acord previ, adoptat per majoria absoluta, de Les Corts.
  3. El procediment per aconseguir l’acord serà el mateix que este reglament establix per a les Proposicions no de Llei i podrà adoptar-se a iniciativa del Consell, de dos grups parlamentaris o de la quinta part dels diputats i diputades de la cambra.
  4. El Ple de Les Corts podrà designar tres diputats o diputades per a comparèixer davant la Comissió del Parlament Europeu si este concedix l’audiència.

Article 181

De la participació de la Comunitat Valenciana en els mecanismes de control del principi de subsidiarietat i proporcionalitat

  1. Segons el que hi ha establert en l’article 61 de l’Estatut d’Autonomia, la Comunitat Valenciana pot participar en els mecanismes de control del principi de subsidiarietat i proporcionalitat de la Unió Europea.
  2. Quan en el marc de l’aplicació dels principis de subsidiarietat i proporcionalitat, Les Corts siguen consultades en relació a alguna proposta legislativa de la Unió Europea, la Mesa, oïda la Junta de Síndics, ordenarà la seua publicació en el BOC i la remissió a la comissió competent per raó de la matèria per a la seua tramitació.
  3. Els grups parlamentaris, i en el seu cas el Grup Mixt, disposaran d’un termini de 15 dies des de la publicació per a formular observacions per escrit.
  4. Finalitzat el termini, la Comissió, a la vista de la consulta legislativa feta per la Unió Europea i de les observacions formulades pels grups, elaborarà, en el termini màxim de 15 dies, el corresponent dictamen.
  5. En funció de la seua importància i de la matèria la Mesa, d’acord amb la Junta de Síndics, determinarà si el procediment ha de finalitzar en la pròpia comissió o si, pel contrari, haurà de ser el Ple el que es pronuncie finalment sobre el dictamen, a proposta de la pròpia comissió.
  6. La Mesa, d’acord amb la Junta de Síndics, podrà reduir o ampliar els terminis fixats en este procediment atenent a una possible urgència i a les peticions dels grups parlamentaris, vetlant en tot moment pel bon fi del procediment dins del termini fixat per a respondre la consulta. El procediment, després de l’aprovació del dictamen, finalitzarà amb la remissió de la resposta, dins de termini, a la institució que havia formulat la consulta i la publicació de l’acord en el BOC.