Resolució de caràcter general 1/V, de 29 de novembre de 1999, sobre procediment de cessament del Síndic de Greuges, previst en els articles 5.1, apartat f), i 5.2 de la Llei 11/1998, de 26 de desembre, del Síndic de Greuges. (BOCV número 19, de 3 de desembre)

La Llei 11/1998, de 26 de desembre, del Síndic de Greuges, en l’article 5è, número 1, apartat f), estableix que el Síndic de Greuges cessarà i serà rellevat del seu càrrec per actuar amb notòria negligència, mala fe o interès personal o incompliment dels deures i les obligacions del seu càrrec. D’altra banda, el paràgraf 2n. de l’esmentat article 5è, estableix que en aquest cas el cessament es decidirà per majoria de les tres cinquenes parts dels membres de la cambra, mitjançant l’acord favorable de la Comissió de Peticions, adoptat per majoria absoluta d’aquesta, amb l’audiència prèvia de l’interessat.

El Reglament de les Corts Valencianes no té previst el procediment parlamentari per a dur a terme aquesta previsió de la Llei del Síndic de Greuges.

Per tot això, aquesta Presidència, en ús de la facultat que li concedeix l’article 29.2 (actual article 31.2) del RCV, mitjançant el parer favorable de la Mesa i de la Junta de Síndics, adopta la següent

Resolució

El procediment aplicable en el supòsit de cessament del Síndic de Greuges previst en l’article 5.1, apartat f), i 5.2 de la Llei 11/1998, de 26 de desembre, del Síndic de Greuges, es realitzarà de la manera següent:

  1. La iniciativa del procediment pot ser plantejada per un grup parlamentari davant la Mesa de les Corts Valencianes.
  2. La Mesa de les Corts Valencianes trametrà aquesta iniciativa a la Comissió de Peticions i en retrà compte al Síndic de Greuges.
  3. El Síndic de Greuges té el dret d’assistir i ser oït pels membres de la Comissió de Peticions abans del debat en què aquesta decidesca sobre la iniciativa del seu cessament.
  4. En el cas que el Síndic de Greuges vulga fer ús del dret referit en el punt anterior, s’aplicarà el procediment previst per a les informacions del Consell regulat en l’article 161 (actual article 167) del RCV.
  5. Finalitzada, si escau, l’audiència del Síndic de Greuges, se suspendrà la Comissió pel temps que la Presidència estime oportú. A continuació, sense la presència del Síndic de Greuges, el debat sobre la proposta del seu cessament s’iniciarà amb un torn en defensa d’aquesta i un torn en contra, si algun grup el vol utilitzar. Els altres grups parlamentaris podran fixar la seua posició abans de la votació. Totes aquestes intervencions tindran un temps màxim de cinc minuts.
  6. A continuació es realitzarà al votació i es requerirà la majoria absoluta.
  7. En el cas d’acord favorable de la Comissió de Peticions per majoria absoluta, s’elevarà el dictamen al Ple de les Corts.
  8. El procediment en el Ple consistirà en la lectura per una de les secretàries de l’acord favorable de la Comissió de Peticions, el qual se sotmetrà a votació sense debat, sent necessari que s’aprove per majoria de les tres cinquenes parts de les diputades i dels diputats de les Corts Valencianes.
  9. El resultat de la votació es comunicarà al Síndic de Greuges i, en el cas que aquest s’adopte per majoria qualificada, requerirà l’inici del procediment per a la designació i el nomenament del nou Síndic de Greuges.