València (05.02.2015). El Ple de les Corts ha realitzat una declaració institucional signada per tots els grups parlamentaris amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina.
El text íntegre de la declaració, llegida pel president de les Corts Valencianes, Alejandro Font de Mora, és el següent:
“El 6 de febrer va ser designat per l'Assemblea General de Nacions Unides l'any 2012 com el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, amb la finalitat que tots els estats i la societat civil expressaren el seu compromís per a eradicar esta forma de violència sexual contra les dones.
La mutilació genital femenina (MGF) és una violació dels drets humans de les dones i xiquetes. Segons l'OMS, comprèn tots els procediments que, de forma intencional i per motius no mèdics, alteren o lesionen els òrgans genitals femenins, sense aportar cap benefici a la seua salut i ocasionen greus problemes de salut.
La mutilació genital femenina és una pràctica abominable estesa en un important nombre de països, en la seua gran majoria de l'Àfrica subsahariana. Si bé és cert que en l'actualitat esta pràctica és cada vegada menys freqüent, la situació no deixa de ser preocupant. Unicef calculava el 2013 que afecta al voltant de 125 milions de xiquetes i dones, i cada any més de 3 milions de xiquetes corren risc de patir-la. A Espanya quasi 17.000 xiquetes corren el risc de patir ablació.
S'atribuïx la seua pràctica a tradicions culturals, a motius religiosos i socials. El cos de les dones no pertany a ningú i esta pràctica anul•la la seua capacitat de gaudi sexual, com una de les formes més cruels i intolerables de violència contra les xiquetes i dones. Realment reflectix una cruel desigualtat entre els sexes molt arrelada i injusta, i constituïx una forma extrema de discriminació de la dona i les xiquetes, que viola els drets a la salut, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmeses a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba amb la mort.
En 1997, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es va pronunciar per primera vegada contra la pràctica de la MGF però no va ser fins a 2012 quan l'Assemblea General de l'ONU va aprovar una resolució que condemnava esta pràctica i demanava a tots els Estats membres que la prohibiren i castigaren els seus autors. A més s'associa a la tracta de dones i xiquetes amb fins d'explotació sexual.
El Conveni d'Istanbul del Consell d'Europa, que va entrar en vigor el passat 1 d'agost, contempla com a delicte totes les formes de violència contra la dona i hi inclou la mutilació genital femenina, obligant els estats signataris a introduir en els seus sistemes jurídics estos delictes. Al nostre país estan regulats en el Codi penal i en la Llei d'enjudiciament criminal.
A causa dels fluxos migratoris, l'ablació està cada vegada més present en països europeus i ens situa davant d'un dels més greus conflictes que la convivència en societats multiculturals com les actuals planteja.
L'educació en igualtat de dones i homes és la principal ferramenta per a contribuir a disminuir les desigualtats, respectar els drets humans i preservar la integritat física dels ciutadans. Els serveis de salut han d'estar alertes perquè l'estigma i la vergonya són factors poderosos que moltes vegades frenen estes dones a l'hora de buscar ajuda.
En conseqüència,
Les Corts Valencianes manifesten la seua condemna total a la pràctica de la mutilació genital femenina i rebutgen qualsevol actuació que vaja destinada a forçar o mantenir, per qualsevol motiu, la inferioritat de les dones enfront dels homes.
Així mateix, declaren la necessitat que el Consell de la Generalitat continue avançant des de l'àmbit social i sanitari en la prevenció, detecció i eradicació de la mutilació genital femenina en col•laboració amb els organismes especialitzats.”