Les Corts mostren en ple el seu suport al poble gitano

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

València (03.04.2014). El Ple de les Corts ha realitzat una declaració institucional signada per tots els grups parlamentaris amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano. 

 
El text íntegre de la declaració, llegida pel diputat Manuel Bustamante, és el següent: 

 
“El 8 d’abril se celebra el Dia Internacional del Poble Gitano. Este dia, gitanos de tot el món, i també de la nostra Comunitat, es reunixen per a recordar a les víctimes de la persecució que ha patit el poble gitano al llarg de la seua història, i en especial, als més de 500.000 gitanos i gitanes que van morir durant el règim nazi.

 
Amb motiu d’esta data, les Corts Valencianes volen manifestar públicament el seu suport i reconeixement a la població gitana, expressar la seua solidaritat amb tots aquells gitanos i gitanes que continuen patint la violència i l’amenaça del racisme en molts llocs del món, i reafirmar el seu absolut rebuig de qualsevol expressió o acte de discriminació.

 
No podem permetre que la intolerància i els prejudicis dificulten la convivència entre ciutadans. És la nostra voluntat, i també la nostra responsabilitat, promoure la igualtat efectiva de tots els ciutadans i ciutadanes que conformen el poble valencià, i per a això és imprescindible fomentar el coneixement mutu i el respecte.

 
La presència de la població gitana en l’antic Regne de València es remunta al segle XV. Són més de 500 anys d’història i cultura compartides. Durant este temps, el poble gitano ha suportat persecucions molt severes i situacions d’injustícia que han condicionat el seu desenrotllament i integració, i han determinat en gran manera les desigualtats que en data de hui seguixen produint-se.

 
S’estima que en la Comunitat Valenciana viuen actualment més de 100.000 gitanos, valencians i valencianes de ple dret. En les últimes dècades les seues condicions de vida han experimentat una notable millora, gràcies a l’accés als sistemes de protecció social, de salut, educació, ocupació i habitatge. 

 
Cal valorar el mèrit de la pròpia població gitana en els èxits aconseguits, i en particular reconèixer la contribució del seu sector associatiu, la participació i l’activitat de la qual ha estat i és decisiva per a la construcció del present i el futur del poble gitano valencià.

 
No obstant això, la bretxa entre la població gitana i la resta de la societat és encara molt important, i lamentablement, persistixen les situacions de discriminació i a causa del manteniment d’estereotips i prejudicis socials. 

 
En resposta a esta problemàtica, les institucions europees han configurat un marc jurídic que insta els estats membres a implementar i aplicar estratègies per a millorar la integració dels gitanos i gitanes. En virtut d’això, el Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat, ha desenrotllat l’Estratègia Nacional per a la Inclusió Social de la Població Gitana 2012-2020.

 
L’Estatut d’autonomia de la Generalitat establix que la Generalitat, en el marc de les seues competències i per mitjà de la seua organització jurídica, ha de promoure les condicions necessàries perquè els drets socials dels ciutadans valencians i dels grups i col•lectius en què s’integren siguen objecte d’una aplicació real i efectiva. Ha de vetlar, a més, perquè les dones i els homes puguen participar plenament en la vida laboral, social, familiar i política sense discriminacions de cap tipus i garantir que ho facen en igualtat de condicions. Així mateix, ha de protegir i defendre la identitat i els valors i interessos del Poble Valencià i el respecte a la diversitat cultural de la Comunitat Valenciana.

 
Per tot això, declarem que:

 
Constituïx una responsabilitat de tots, i en particular d’esta institució, treballar per a eradicar qualsevol forma de discriminació o desigualtat, i impulsar les mesures i accions adequades per a això, perquè només així serà possible continuar construint una societat més justa, plural i democràtica.

 
Les Corts Valencianes entenen que és necessari continuar treballant per a aconseguir la plena inclusió de la comunitat gitana en la societat, i per esta raó, reafirmem la nostra voluntat política de recolzar esta labor, a fi de garantir efectivament els drets socials i polítics i la participació activa de la població gitana.

 
Així mateix, instem la resta d’institucions que s’han de seguir desenrotllant aquelles mesures multidisciplinàries dirigides a:

 
- reduir la bretxa entre la població gitana i la resta de la societat,
 
- protegir i enfortir l’estructura associativa gitana a la Comunitat,
 
- implementar i aplicar estratègies eficaces per a la inclusió de la població gitana,
 
- promoure el seu merescut reconeixement institucional,
 
- crear els instruments necessaris per a la protecció i el foment de la identitat i cultura gitanes,

 
Finalment, animem el poble gitano, les seues associacions, i tota la societat valenciana, a continuar treballant conjuntament basant-se en el coneixement mutu, el respecte i la sana convivència”.
 

Galeria

Comentaris