L’informe del Síndic de Greuges revela que l’administració accepta un 85% les recomanacions de l’organisme

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

València, 31 de maig de 2016 – El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha presentat hui al president de les Corts, Enric Morera, als membres de la Mesa i als portaveus dels diferents grups parlamentaris l’Informe Anual d’esta institució corresponent a l’any 2015. El document constitueix un resum de l’activitat desenvolupada pel Síndic de Greuges durant este exercici. A continuació facilitem les dades més significatives a l’hora de reflectir el treball desenvolupat.

PRINCIPALS DADES DE L’INFORME 2015

NOMBRE DE QUEIXES I CONSULTES DIRIGIDES AL SÍNDIC DE GREUGES EN 2015

Les actuacions realitzades per esta Institució en 2015 ascendeixen a un total de 28.193, entenent com a tals les queixes presentades per la ciutadania, les queixes d’ofici obertes pel Síndic i les consultes rebudes per l’Oficina d’Atenció Ciutadana. En desgranar esta xifra total, detallem que 13.572 corresponen a les noves queixes presentades per la ciutadania, 32 són les queixes que el Síndic ha obert d’ofici i 14.589 les consultes rebudes per l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania. A este còmput general del volum de treball caldria sumar-li aquelles queixes que estaven en tramitació durant l’any passat.

 

Com es pot observar, les xifres reflecteixen un lleuger augment respecte a l’any passat tant de les queixes presentades per la ciutadania (13.572 durant el 2015, enfront de les 13.029 queixes de l’any 2014) com en les quals el Síndic obri d’ofici (32 queixes d’ofici obertes durant 2015, enfront de les 19 obertes l’any 2014).

MATÈRIES SOBRE LES QUALS VERSEN LES QUEIXES TRAMITADES DURANT L’ANY 2015

 

NOMBRE DE RESOLUCIONS DICTADES EN 2015 I GRAU D’ACCEPTACIÓ DE LES MATEIXES

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ha dirigit un total de 15.106 resolucions a les administracions locals i autonòmiques valencianes durant l’any 2015. Destaquem l’important grau d’acceptació per part de les administracions públiques de les nostres resolucions (recomanacions, suggeriments i recordatoris de deures legals), ja que d’un total de 9.519 resolucions contestades al temps de redactar el present Informe Anual, s’han acceptat 8.080, la qual cosa suposa un grau d’acceptació del 84.88 %.

 

 

No obstant això, en molts casos la realitat demostra que per a l’Administració l’acceptació no implica el seu compliment, per la qual cosa seguim esforçant-nos per a realitzar un seguiment exhaustiu de les queixes, amb la finalitat de comprovar l’efectiu i real compliment de les nostres recomanacions. Convé aclarir que totes les resolucions dictades en 2015 no apareixen en el present Informe, però sí estan publicades en la pàgina web de la institució (www.elsindic.com), en l’apartat de “suggeriments i recomanacions”.

ADMINISTRACIONS QUE NO HAN ACCEPTAT LES RESOLUCIONS DEL SÍNDIC

Les respostes no acceptades de les resolucions de l’any 2015 provenen de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, respecte a la Llei de dependència, i dels següents ajuntaments: Alzira, Oriola i Quatretondeta.

Estes Administracions no són hostils, ja que el fet de no acceptar una recomanació del Síndic exposant els motius o les raons per a discrepar d’esta recomanació no constitueix un motiu suficient per a declarar a esta Administració com a hostil. De fet, estes Administracions, en molts altres expedients de queixa, han acceptat les nostres recomanacions.

ALTRES INDICADORS D’INTERÈS

Sobre la procedència geogràfica de les queixes:

 

Sobre el grau d’eficàcia del Síndic:

D’un total de 12.674 queixes tancades durant l’any 2015, en 9.625 queixes s’ha solucionat el problema denunciat de forma favorable per al ciutadà/a, la qual cosa suposa un 75,94%.

Creació de l’Observatori del Menor i de l’Observatori de la Vulnerabilitat

En el 2015 nostra acció s’ha vist enriquida amb la creació de l’Observatori del Menor i l’Observatori de la Vulnerabilitat, des dels quals, en col·laboració amb nombroses entitats, associacions i experts, avancem en la fiscalització de procediments de l’administració, i contribuiran a la formulació de noves recomanacions que permeten millorar la situació dels menors i de les persones instal·lades en la vulnerabilitat. Des d’estos Observatoris es treballa en Grups que aborden qüestions específiques com la Tutela dels Menors de Protecció, l’Assetjament Escolar i la Violència en les Aules o la revisió de la gestió de la Renda Garantida de Ciutadania, les conclusions de la qual traslladem a l’administració competent perquè es garantisquen millor els drets de les persones.

Auge de les TIC

La nostra pàgina web (www.elsindic.com), juntament amb la seu electrònica del Síndic (https://seu.elsindic.com), a més de ser una de les vies de presentació de queixes més utilitzada, es manté en el nombre de visites, la qual cosa indica que està donant un servei eficaç i eficient a la ciutadania amb una gran acollida

El nombre total de pàgines visitades en la nostra web ha sigut de 293.608 durant l’any 2015.

A més, durant enguany s’han dut a terme 105.359 tràmits electrònics (consultes a expedient de queixa online; enviaments de clau; enviaments de documents relatius a expedients de queixa tant a l’administració com al ciutadà). Esta nova forma de treballar i relacionar-se amb la ciutadania i l’Administració està suposant un important estalvi energètic i mediambiental, complint així amb un dels nostres objectius, que és aconseguir una administració ecològica per mitjà de la utilització de les TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació).

Igualment, volem destacar la posada en funcionament al juliol de 2015 del nostre perfil en Twitter (@elSindic) i al desembre del mateix any en la xarxa social de Facebook.

El contingut íntegre de l’Informe Anual 2015 ja està disponible en la nostra pàgina web (www.elsindic.com) en l’apartat de “Informes i publicacions”.

 

Galeria

Comentaris