El President Morera defensa que CALRE faça aportacions a la Nova Agenda Cultural Europea, perquè es respecte la diversitat cultural i lingüística

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

El President de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha participat esta vesprada en la reunió plenària de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals d’Europa (CALRE), que s’ha celebrat de forma telemàtica i en el que ha exposat la metodologia de treball del grup sobre diversitat cultural i lingüística que coordina el President del parlament valencià des del passat 2017 i que ha produït aportacions a l’àmbit comunitari, com els decàlegs per potenciar la riquesa cultural i lingüística de la Unió que s’editaren després del seminari celebrat a la capital valenciana en 2018.

La proposta de treball per a 2020 se centra en participar amb les conclusions del grup de treball de CALRE per a fer aportacions a la Nova Agenda Cultural Europea, que proposa la Comissió Europea. Segons ha explicat el President de les Corts, “el sector cultural és una font de creació d'ocupació i contribueix tant al creixement com a la qualitat de vida de la ciutadania europea. La cultura és, a més, un conductor excel·lent per a promoure la inclusió social i donar suport a la diversitat cultural. Els parlaments que conformem CALRE venim de territoris amb realitats culturals molt diferents. Som assemblees legislatives amb dues o més llengües cooficials i som coneixedors de la nostra diversitat cultural i lingüística. El reconeixement d'esta diversitat conforma precisament la riquesa i identitat europea comuna”.

Segons ha declarat el President del parlament valencià després de la reunió amb altres representants de parlaments europeus, “la nostra proposta per a 2020 és realitzar una contribució per escrit a la Nova Agenda de la Cultura des del grup de treball. Entenem que la proposta del Consell de la Unió Europea és extrapolable a les regions europees i el nostre àmbit d'acció, per a poder oferir la nostra visió i possibles millores de l'Agenda en els àmbits de la diversitat cultural i lingüística i així poder aspirar a tindre un impacte real en les polítiques culturals de la Unió Europea”.

Cal tindre en compte que el grup de treball sobre Diversitat Cultural i Lingüística és un fòrum obert de les assemblees legislatives europees per a afavorir el debat i l'intercanvi de pràctiques i propostes a favor de la diversitat cultural i les llengües regionals i minoritzades que usen cinquanta-cinc milions de persones europees.

Una agenda europea de la cultura

La Comissió Europea va aprovar el document A New European Agenda for Culture 2019-2022, el nou marc cultural de la Unió Europea, que té en compte l'evolució de l'àmbit cultural europeu. Se centra en la contribució positiva de la cultura en les societats europees, les seues economies i relacions internacionals. La nova Agenda té tres objectius estratègics dins de les dimensions social, econòmica i externa:

  • Dimensió social: Utilitzar el potencial de la cultura i la diversitat cultural per a la cohesió social i el benestar.
  • Dimensió econòmica: suport a la creativitat basada en la cultura en els àmbits de l'educació i la innovació, per a la creació d'ocupació i creixement.
  • Dimensió externa: Reforç de les relacions culturals a nivell internacional.

A més, estableix cinc prioritats per a la cooperació europea en l'àmbit de les polítiques culturals:

  • Sostenibilitat i patrimoni cultural
  • Cohesió i benestar
  • Un ecosistema que faça costat als artistes i professionals culturals i creatius i al contingut europeu
  • Igualtat de gènere
  • Relacions culturals internacionals

Per a augmentar l'impacte de la Nova Agenda, la Comissió Europea ha proposat ja la contribució, en temes concrets, a nivell nacional, regional o local dels estats membres, a través de plans de treball, d'implementació i seguiment de l'Agenda, des de 2019 i fins a juny de 2022.

En este sentit, el Consell de la Unió Europea, amb el propòsit que l'Agenda siga un instrument dinàmic, apel·lant als principis de subsidiarietat i proporcionalitat, i un informe final sobre la seua implementació, basat en contribucions voluntàries escrites dels estats membres fins a juny de 2022 pretén avaluar l'Agenda a mitjà termini.

Reunió telemàtica de CALRE

Reunió telemàtica de CALRE
Galeria

Comentaris