CAPÍTOL III. Dels debats

Article 67

Els debats no podran començar, tret dels casos en què així ho determine este reglament o excepte quan ho acorde la Mesa de Les Corts o de la comissió, degudament justificat, sense la distribució prèvia, almenys amb quaranta-vuit hores d’antelació, de l’informe, el dictamen o la documentació que hi haurà de servir de base.

En el cas de l’informe de la Sindicatura de Comptes sobre la comptabilitat general de La Generalitat i en el cas de l’informe del Síndic de Greuges, este període és, com a mínim, de deu dies.

Article 68

  1. Cap diputat o diputada podrà fer ús de la paraula sense sol·licitar-la i obtindre l’autorització de la Presidència. Si un diputat o diputada que ha promogut una iniciativa és cridat per la Presidència per a defensar-la i no es troba present, s’entendrà que ha renunciat a fer ús de la paraula i, per tant, decaurà la iniciativa, excepte que el grup parlamentari al que està adscrit, o algun diputat o diputada del mateix, demanara la paraula per sol·licitar que passe a votació o que s’ajorne.
  2. Els discursos es pronunciaran personalment i en veu alta. L’orador podrà fer ús de la paraula des de la tribuna o des de l’escó.
  3. Cap diputat o diputada no serà interromput quan parle, excepte per part del president o presidenta quan haja de dir-li que el seu temps s’ha acabat, per fer-lo tornar a la qüestió o a l’ordre,  per retirar-li la paraula o per cridar a l’ordre la cambra o algun dels seus diputats, o el públic, o al Consell.
  4. Els diputats o diputades que hagen demanat la paraula en un mateix sentit podran cedir-se-la entre ells. Qualsevol diputat o diputada amb dret a intervindre en un cas concret podrà ser substituït per un altre diputat o diputada del mateix grup parlamentari, prèvia comunicació al president.
  5. Els membres del Consell podran intervindre, fent ús de la paraula, sempre que ho sol·liciten i en qualsevol moment del debat, sense perjuí de les facultats que, per a l’ordenació del debat, corresponen al president o presidenta de la cambra o de la comissió.

    Esta intervenció obrirà un nou debat, referit al tema que estiga tractant-se en què podrà prendre part un representant de cada grup parlamentari per a fixar posició, tancant el debat el propi conseller per a contesar les qüestions plantejades.

  6. Passat el temps establert, el president o presidenta, després d’indicar dos vegades a l’orador que concloga, li retirarà la paraula.

Article 69

  1. Si en el transcurs dels debats es feren, a judici de la Presidència, al·lusions que impliquen judici de valor o inexactituds sobre la persona o conducta d’un diputat o diputada, es podrà concedir la paraula a l’al·ludit, per un temps no superior a tres minuts, per tal que, sense entrar en el fons de l’assumpte en debat, conteste estrictament les al·lusions realitzades.

    Si el diputat s’excedix d’estos límits, la Presidència li retirarà la paraula immediatament.

  2. Hom podrà respondre solament les al·lusions en la mateixa sessió o en la següent.
  3. Quan l’al·lusió afecta el decòrum o la dignitat d’un grup parlamentari, la Presidència podrà concedir, a un representant d’este, l’ús de la paraula, pel mateix temps i en les condicions que s’establixen en els apartats 1 i 2 d’este article.

Article 70

  1. En qualsevol moment del debat un diputat o diputada podrà demanar l’observança del reglament, citant l’article o els articles dels quals es reclama l’aplicació. En esta petició no hi haurà cap debat i, després de la lectura d’estos, caldrà acatar-se la resolució que la Presidència adopte a la vista de l’al·legació feta.
  2. Qualsevol diputat o diputada podrà també demanar, durant la discussió o abans de votar, la lectura de les normes o documents que, no havent-se publicat, considere convenient que podran il·lustrar la matèria que es tracta. La Presidència podrà denegar les lectures que considere no pertinents o innecessàries.

Article 71

En tots els debats, qui siga contradit en les seues argumentacions per un altre o altres intervinents, tindrà el dret de replicar o rectificar una sola vegada a cada un d’ells i per un temps màxim de cinc minuts, que fixarà la Presidència d’acord amb el debat que es realitze en aquell moment.

Article 72

  1. Si no hi ha precepte específic, es considerarà que en tots els debats hi haurà un torn a favor i un en contra. La durada de les intervencions en una discussió sobre qualsevol assumpte o qüestió no excedirà de deu minuts, excepte precepte d’este reglament en contra.
  2. Si el debat és qualificat com de totalitat, els torns seran de quinze minuts; després els altres grups parlamentaris podran fixar la seua posició en intervencions que no excediran de deu minuts.
  3. En tots els debats, els temps d’intervenció, si escau, del representant del Grup Mixt els establirà la Presidència, segons la composició d’este. En cas que existisquen diverses agrupacions dins del Grup Mixt, la Presidència, amb la comunicació prèvia, permetrà la distribució entre estes del temps assignat sense que puguen intervindre, en cada debat, més de dos representants.
  4. El que hi ha establert en este reglament per a qualsevol debat s’entén sense perjuí de les facultats de la Presidència per a ordenar el debat i les votacions. La Presidència, oïda la Junta de Síndics, podrà ampliar o reduir el nombre i el temps de les intervencions dels grups parlamentaris o dels diputats i diputades, valorant-ne la importància. També podrà acumular, amb ponderació de les circumstàncies de grups i matèries, totes les que en un assumpte determinat corresponguen a un grup parlamentari, sense que això implique, necessàriament, la suma dels temps que corresponguen separadament.
  5. Quant el grup, o el diputat o diputada, que promou una iniciativa la retira després d’haver-la defensat, el altres grups parlamentaris mantenen el dret a intervindre en la forma que procedisca.

Article 73

  1. Els grups parlamentaris intervindran en els torns generals en ordre invers a la seua importància numèrica, llevat dels casos en què este reglament o una resolució de Presidència acorde el contrari.
  2. Les intervencions del Grup Mixt i, si escau, de les diverses agrupacions s’ajustaran al que hi ha establert en l’article 72.3 d’este reglament.
  3. Si escau, en qualsevol debat, excepte en els casos en els quals este reglament o una resolució de Presidència acorde el contrari, correspondrà intervindre al Grup Mixt en primer lloc.

Article 74

La Presidència podrà tancar un debat, de conformitat amb la Mesa, quan considere que un assumpte ha estat suficientment debatut. També ho podrà acordar a petició d’un grup parlamentari. Pel que fa a esta petició de tancament, podran intervindre durant cinc minuts cada un, un orador en contra i un altre a favor.

Article 75

Quan la Presidència, els vicepresidents o els secretaris de la cambra o d’alguna comissió vulguen prendre part en el debat, deixaran el seu lloc en la Mesa abans del començament del punt de l’ordre del dia corresponent i no tornaran a ocupar-lo fins que haurà conclòs la discussió del tema de què es tracte.

Article 76

Del debat de política general

El president del Consell remetrà a la Mesa de Les Corts escrit en el que manifeste la seua voluntat de fer una declaració de política general davant Les Corts en el primer Ple del primer període ordinari de sessions en compliment del que establix la Llei 5/1983, de 30 de desembre, que es regularà pel següent procediment:

  1. El debat s’iniciarà amb la intervenció del president o presidenta de La Generalitat.

    Podra intervindre després, llevat que el president o presidenta de Les Corts considere més convenient suspendre la sessió durant un temps no superior a 24 hores, un representant de cada grup parlamentari, per un temps maxim de 30 minuts cada grup. Començaran els grups parlamentaris d’oposició de major a menor i finalment intervindrà el grup parlamentari que sustenta el Consell.

  2. El president o presidenta de La Generalitat podrà respondre individualment o col·lectivament tots els que han intervingut, en este cas, els intervinents tindran dret a una rèplica de 10 minuts.
  3. Finalitzat el debat s’obrirà un termini de 30 minuts en el qual els grups parlamentaris podran presentar propostes de resolució davant la Mesa. L’admissió a tràmit de les propostes de resolució per part de la Mesa se circumscriurà únicament a les que es referisquen necessàriament a qüestions de política general i que tracten de matèries que hagen estat tractades en el curs del debat. La Mesa no podrà admetre les propostes de resolució que explícitament o implícitament signifiquen qüestió de confiança o moció de censura al Consell.
  4. Les propostes de resolució es defensaran separadament o conjuntament per cada grup parlamentari, sense que en cap cas el temps a consumir per cada grup supere el sixanta minuts, ni excedisca de dotze el nombre d’intervencions a realitzar per cada grup de la cambra.

    Les intervencions es realitzaran seguint un orde de major a menor d’acord amb la composició dels grups de la cambra i per torn rotatori respectant l’orde mencionat. Els grups parlamentaris s’alternaran en les seues intervencions mentre el nombre de les sol.licitades per cada grup ho faça possible. El grup parlamentari que sustente el Consell intervindrà en últim lloc. El president o presidenta de Les Corts podrà concedir torn en contra després de cada torn de defensa per un temps igual. Les propostes de resolució seran votades segons l’orde en què es debaten.

  5. Durant el debat de les propostes de resolució la Mesa podrà admetre noves propostes de resolució signades per tots els grups parlamentaris. Així mateix la Mesa també podrà admetre a tràmit noves propostes de resolució que es presenten per escrit, sempre que tendisquen assolir un acord per aproximació entre almenys dos de les propostes de resolució inicialment formulades i també les que pretenguen esmenar errades o incorreccions tècniques, terminològiques o gramaticals.