Els parlaments autonòmics defensen els fons de cohesió per acabar amb les desigualtats territorials a Europa

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

Mèrida, 12 de juliol de 2018 – Els Presidents i Presidentes dels Parlaments Autonòmics, entre els quals hi era el President de les Corts Valencianes, Enric Morera, s’han reunit hui a Mèrida, a la seu de l’Assemblea d’Extremadura per llançar la “Declaració d’Extremadura”, en la qual, els representants de les assemblees legislatives autonòmiques han reivindicat la continuïtat els fons de cohesió europeus per avançar cap a la integració i posar fre a les desigualtats entre els diferents territoris de la Unió.

Esta declaració és la resposta dels parlaments autonòmics a la proposta pressupostària de la Comissió Europea de fer una reducció significativa per al període 2021-2027 als fons de polítiques de cohesió i de la política agrària comuna (PAC). En este sentit, les presidències agrupades en COPREPA se sumen també a allò reivindicat des de l’òrgan europeu que coordina a les cambres legislatives, CALRE, amb motiu del 30 aniversari de la política de cohesió de la Unió Europea.

Segons ha explicat el President de les Corts, Enric Morera, “els fons de cohesió són necessaris i ho continuen sent perquè la seua finalitat és la d’aconseguir un desenvolupament harmoniós general i enfortir la cohesió econòmica, social i territorial. Hui en dia continuen existint moltes desigualtats entre diferents territoris, en especial zones rurals i zones d’interior amb una menor densitat de població”. Tal com diu la “Declaració d’Extremadura”, l’augment de les desigualtats suposa “una amenaça per al futur d’Europa i la manca d’ajudes per a la cohesió també comportarà una desafecció major de la ciutadania cap al projecte europeu”.

Per eixe motiu, en la reunió de COPREPA de hui celebrada a Mèrida, s’ha donat total suport a l’Aliança per la Cohesió, iniciativa recent del Comitè Europeu de les Regions que defensa un compromís de solidaritat entre totes les regions per a l’aprovació d’un marc pressupostari 2021-2027. Des de COPREPA insistixen que els fons de cohesió han de continuar tenint un pes específic del pressupost de la UE i ha de ser un pilar fonamental.

Els parlaments consideren que els fons s’han de gestionar des de la responsabilitat i l’eficàcia i seguint el principi general que tenen: la creació d’ocupació, la competitivitat empresarial, el creixement econòmic, el desenvolupament sostenible i la millora de la qualitat de vida de les persones i, per tant, els principals receptors d’estos fons són les persones. Per eixe motiu, des de COPREPA han oferit la seua col·laboració per a compartir totes les bones pràctiques que puguen contribuir a donar una major eficàcia als fons públics.

Grup de treball sobre la diversitat cultural i lingüística
En la reunió de hui, el President de les Corts també ha informat de l’evolució del grup de treball sobre diversitat cultural i lingüística que coordina al si de CALRE i que portarà un document definitiu a l’assemblea general de la conferència europea, que se celebrarà al mes de novembre, amb una sèrie d’accions i recomanacions per a preservar i potenciar la diversitat cultural que enforteix la Unió.

Galeria

Comentaris