Els parlaments europeus debaten sobre l’accés universal i equitatiu a les vacunes

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

L’emergència sanitària provocada per la Covid-19 ha estat protagonista del primer comitè permanent de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE), després de l’assemblea plenària que es va celebrar al mes de gener i en la que es va reelegir al president del Parlament de Canàries, Gustavo Matos, al capdavant d’este òrgan de coordinació de parlaments europeus.

El comité permanent de CALRE ha debatut una proposta elevada pel Consell Regional de Llombardia, per la qual es reclama una resposta europea eficaç i ràpida a la pandèmia ocasionada pel SARS-CoV-2. Entre les mesures, es demana la superació de les patents exclusives per a les vacunes contra la Covid-19, atorgant llicències per a la producció a gran escala, revisant temporalment el règim de patents, en el marc d’un acord entre la Unió Europea, l’OMS i la indústria farmacèutica.

També, en la proposta d’acord es demana donar suport a l’accés universal i equitatiu a les vacunes i als tractaments anti Covid-19, reduint l’escletxa de vacunació i de tractament. En este sentit, des de CALRE també han donat suport a la petició llombarda que en la declaració institucional de CALRE de 2021 es demane la creació d’un Unió Europea de la Salut per l’accés universal i equitatiu als tractaments de salut. Està previst que la setmana vinent estiga el text definitiu d’esta resolució i que s’haurà d’aprovar després d’un procés d’esmenes pels parlaments en una reunió posterior.

No obstant això, el President de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha aprofitat la seua intervenció en eixe punt perquè els parlaments regionals europeus mostren el seu suport a la Presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per la importància de la igualtat en les institucions públiques, després del capítol viscut per la Presidenta de la Comissió en la seua visita oficial a Turquia.

En esta reunió telemàtica, el President de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha presentat el pla del grup de treball sobre diversitat cultural i lingüística, que coordina des de l’any 2017 i que va ser renovat en l’assemblea de gener. Tota la documentació de les tasques realitzades fins el moment ja es pot consultar al web oficial de CALRE, al següent enllaç: https://www.calrenet.eu/working-groups/language-and-cultural-diversity

Segons ha destacat el President de les Corts del pla de treball per a 2021, “la nostra proposta per a 2021 és continuar aprofundint en esta segona etapa del grup de treball mitjançant una contribució per escrit, prenent com a base el document de conclusions del 2020. Al cap d'un any, ja es disposa de suficient informació per a analitzar i establir conclusions sobre l'impacte de la crisi Covid-19 en les indústries culturals i creatives i la diversitat cultural i lingüística europea. Així, entenem que l'objectiu d'este grup de treball per a 2021 és flexible i s'adapta a la situació excepcional que estem vivint però pretén contribuir mitjançant propostes concretes a la recuperació de les indústries culturals i creatives, aprofundint en la protecció de la diversitat cultural de tota Europa, oferint la visió i possibles propostes dels parlaments membres del grup de treball i dels diversos agents culturals i lingüístics amb els quals treballem des de 2017”.

El President Morera ha afegit que la prioritat del grup “és posar-nos en contacte amb els parlaments que hi participen perquè, els que estiguen interessats, puguen fer aportacions concretes al document de treball del 2020, aprovat en l'assemblea de CALRE del passat mes de gener 2021. Així, continuarem ampliant i millorant el document, gràcies a la participació de tots els parlaments implicats i agents de l'àrea interessats, que podran fer propostes també de casos d'èxit o procediments a tindre en compte. Este document s'exposarà i debatrà en un acte o jornada final en el quart trimestre de 2021”.

Un dels punts destacats de l’ordre del dia de la permanent de CALRE ha estat el projecte conjunt de la conferència amb el Comité de les Regions, amb el qual, es vol donar un paper més protagonista i actiu als parlaments de les regions europees en la presa de decisions en l’àmbit de la Unió.

Imatge de la reunió de CALRE de hui
Galeria

Comentaris