Les Corts celebren el 9 d’Octubre divulgant el Misteri d’Elx amb una exposició a la plaça de Sant Llorenç

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

Amb  motiu de la commemoració del 20è aniversari de la declaració del Misteri d’Elx com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, les Corts Valencianes donaran a conèixer amb una exposició la riquesa del Misteri, un drama religiós tardomedieval que s’escenifica, canta i es viu a l’interior de la Basílica de Santa Maria des de fa cinc-cents anys. Coincidint amb la celebració del 9 d’Octubre, les Corts inauguraran dijous 7, a les 18 hores, una mostra de panells explicatius sobre “la Festa” en la Plaça de Sant Llorenç, davant del Palau dels Borja.

L’exposició s’instal·là per primera vegada el passat 18 de maig a Elx, coincidint amb el dia que un jurat internacional de la UNESCO va decidir proclamar el Misteri d’Elx com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. Una gran fita que reconeixia així un cas únic de pervivència d’un misteri medieval. La mostra consta de 12 panells amb textos i fotografies que il·lustren i expliquen la gran representació que es viu a la ciutat d’Elx al voltant de la festivitat del 15 d’agost.

Cal recordar que la declaració de la UNESCO del Misteri d’Elx es convertia en el primer ben intangible de l’estat espanyol que aconseguia eixa projecció universal com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, amb la qual cosa es consolidava com un dels referents culturals més rellevants del món, i com a única mostra del teatre medieval que s’ha mantingut viva i inalterable al llarg de més de cinc-cents anys. Eixe reconeixement, a més, obrí el camí a unes altres festes i tradicions valencianes com també llocs emblemàtics: el Palmerar d’Elx, les falles, la festa de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, les tamborades d’Alzira i de l’Alcora o el Tribunal de les Aigües de València.

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha recordat que esta exposició que s’instal·la a les portes del Palau dels Borja, amb motiu del 9 d’Octubre, “és la continuació de la col·laboració de les Corts amb el Patronat del Misteri d’Elx per poder donar a conèixer i per a sentir-nos ben orgullosos d’ una obra mestra del teatre medieval en la llengua dels valencians, de finals del segle XV i que continua ben viva gràcies a la voluntat dels il·licitans i il·licitanes i cal que totes les valencianes i valencians puguen conèixer la Festa, estimar-la i gaudir-la al màxim”.

El president Morera ha manifestat que és “una molt bona ocasió per a posar en valor el ric i gran patrimoni cultural valencià i és un honor poder col·laborar en esta commemoració dels 20 anys de la declaració del Misteri com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat”. Per això, ha fet una invitació pública a tota la ciutadania perquè visite la mostra, instal·lada just davant del Palau dels Borja, seu de les Corts Valencianes.

Mostra sobre el Misteri d'Elx

Comentaris