Les Corts celebren el XV Fòrum Infantil d’UNICEF

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

Alumnes de cinc col•legis valencians han exercit este matí el dret a la participació en l’hemicicle de les Corts per a celebrar el tradicional Fòrum Infantil, organitzat per UNICEF, en el qual s’han plantejat i debatut qüestions relatives a l’atenció als menors d’edat.
 
Des de fa quinze anys les Corts Valencianes i UNICEF col•laboren perquè els xiquets exercisquen el dret a expressar les seues idees i opinions davant de les institucions.
 
El president de les Corts, Juan Cotino, ha agraït a tots els xiquets, els pares i els professors la participació i l’esforç realitzats: “És important que prenguem consciència de la nostra situació per a ajudar aquelles persones més necessitades -també xiquets- que estan entre nosaltres i que es troben en situacions desfavorides. Que tots ens conscienciem d’esta realitat és un dels objectius d’este fòrum”.
 
En concret, en esta edició s’han tractat cinc articles recollits en la Convenció dels drets del xiquet de 1989: No discriminació, Objectius de l’educació, La salut i els servicis sanitaris, Xiquets refugiats i Llibertat d’expressió.
 
El CEIP Fausto Martínez, de València, hi ha tractat l’article 2, No discriminació. D’este article han destacat que les persones que discriminen és “perquè parlen sense pensar” i a més “als que discriminen no els agradaria ser discriminats”. Han assenyalat que “cada u és únic i al mateix temps part d’un grup entre tots els sers humans”. Així mateix, les persones d’altres països “ens poden ensenyar altres costums i formes de pensar” i al mateix temps eixes “diferències ens fan especials”.
 
Els alumnes del Col•legi Rivas Luna, de l’Eliana, han subratllat de l’article 29, Objectius de l’educació, que l’educació “és pau, amistat, igualtat i respecte al medi ambient”. Tots hem de tindre “una actitud positiva davant de la diversitat cultural” i “saber treballar en equip”. També han desitjat que en el futur “tots els xiquets puguen anar a escola”.
 
Els alumnes del CEIP L’Alcocera, de Polinyà del Xúquer, han parlat sobre l’article 22, Xiquets refugiats. Han fet referència a valors com “l’empatia per a poder posar-se en compte dels altres” i han agraït “poder estar escolaritzats”.
 
Els alumnes del Col•legi Europeu d’Alacant han explicat l’article 24, La salut i els servicis sanitaris. Han accentuat la importància dels “aliments adequats i l’aigua potable” que necessiten tots els xiquets, a més de la “higiene”. Han recordat que hi ha molts xiquets que per a ells els bolquers i l’aigua és un luxe i han demanat que els governs cooperen perquè tinguen estos “elements fonamentals”.
 
Els alumnes del Lledó International School de Castelló han explicat l’article 13, Llibertat d’expressió. Han destacat que “dir el que vullguem no significa perdre el respecte” i tots hem d’escoltar. Però han d’existir “uns límits que protegisquen les persones”. A més, a altres països els xiquets no tenen “la possibilitat de veure pel•lícules ni llegir llibres que no estan autoritzats pels governs”.
 
Finalment, la presidenta d’UNICEF, Bienvenida Guerrero, ha agraït als caps d’estudi i als familiars el rigor amb què han treballat, a les Corts pel seu compromís i als xiquets per haver exercit de forma “exemplar” el dret a la participació.

 

Més fotografies en: http://www.flickr.com/photos/cortsval

 

Documentació

Comentaris