La ONCE presenta en les Corts Valencianes, Dactyls, un nou ‘llenguatge’ per a les persones amb sordceguera

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

La ONCE ha presentat a la sala Vinatea de les Corts Valencianes, el sistema Dactyls i l'App desenvolupada pel Centre de Tiflotecnologia i Innovació de la ONCE i la Universitat Complutense de Madrid. Es tracta de tota una fita per a les persones amb sordceguera, una forma de comunicació nova que estalvia temps i facilita el seu accés al coneixement i a les relacions amb l'entorn. En l'acte, al qual han assistit diversos responsables polítics, empresaris i membres de diferents associacions de la discapacitat, han intervingut, entre altres, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, el delegat territorial de la ONCE a la Comunitat Valenciana, José Manuel Pichel, i la presidenta de Asocie C.V., Sonia Pacheco.

Dactyls és un nou sistema de comunicació, una espècie de nou ‘llenguatge’, creat pels experts en sordceguera. Generalment, les persones amb esta discapacitat es comuniquen a través del tacte, rebent la informació en el palmell de la mà amb ajuda d'un guia intèrpret o un mediador. El més habitual és l'ús del sistema dactilològic, en el qual cada lletra té un signe que es lletreja per a completar les paraules. Això implica que, a vegades, la transcripció de la informació o el diàleg no discórrega de manera fluida, per la dificultat de lletrejar cada paraula i contextualitzar la conversa.

Va ser precisament una persona amb sordceguera, Daniel Álvarez, qui va idear Dactyls, un model de comunicació mixt, que ara ha sigut perfeccionat i completat i que combina elements de la llengua oral i la llengua de signes.

A diferència del sistema dactilològic, el Dactyls és capaç de traduir a signes paraules completes, grups de paraules o expressions de la llengua oral, fent possible que la persona amb sordceguera reba una informació de la manera més simultània possible a la transmissió en llengua oral, una espècie de taquigrafia de comunicació a la mà.

De moment el sistema compta amb uns 800 signes, que es realitzen majoritàriament sobre el palmell de la mà, encara que també en altres parts del braç i del cos de la persona amb sordceguera. Han sigut presos en la seua major part de la llengua de signes (adaptats per a la seua percepció tàctil), encara que quasi dos centenars són de nova creació.

Per a afermar i popularitzar el seu ús, naix l'aplicació mòbil de Dactyls, desenvolupada pel Centre de Tiflotecnologia i Innovació de la ONCE, la Unitat Tècnica de Sordceguera de l'Organització i la Universitat Complutense de Madrid, i ja disponible com a APP de manera gratuïta per a la seua descàrrega en els sistemes IOS i Android. El seu objectiu és l'aprenentatge i l'ús homogeni de Dactyls entre les persones amb sordceguera, el seu entorn pròxim i els professionals que treballen en l'atenció d'este col·lectiu. Una aplicació que pretén generalitzar el seu ús posant al servei de les persones sordcegues i els qui es comuniquen amb elles l'aprenentatge d'aquest sistema. Així, l'aplicació conté vídeos de tots els signes que componen el sistema, amb una vista frontal i una altra lateral, en diferents qualitats de reproducció, a més de tota la informació necessària per al seu aprenentatge i la relacionada amb cadascun d'ells, així com la seua descripció visual.

El material es completa amb la documentació relativa al funcionament i aprenentatge del sistema, de manera que les persones sordcegues també poden utilitzar-lo amb un mòbil enllaçat amb un terminal braille.

Es tracta d'un potent recurs per a aconseguir una millor connexió i un major accés a la informació de les persones sordcegues que no poden rebre els missatges ni auditivament ni per mitjà de la lectura labial.

La Sala Vinatea de les Corts Valencianes, ha acollit la presentació d'este sistema elegit a marcar una fita en la comunicació de les persones amb sordceguera. També hi ha hagut una demostració pràctica del sistema Dactyls per part de Yolanda Capell, una persona amb sordceguera, acompanyat de la seua mediadora.

Segons Eugenio Romero, coordinador de Dactyls en la Unitat Tècnica de Sordceguera de la ONCE, “Dactyls suposa un gran salt respecte del llenguatge dactilològic, ja que incorpora recursos comunicatius propis per a transmetre informació complementària del context comunicatiu, i s'estructura tot això sota unes regles i normes gramaticals que regeixen el seu funcionament i ús”.

El president de les Corts, Enric Morera, ha agraït a la ONCE la gran faena que fa diàriament per a la plena inclusió soci-laboral de milers de persones, al mateix temps que ha recordat que en eixe camí, el parlament valencià “ha sigut pioner i que ho ha de continuar sent, igual que moltes empreses, per a aconseguir una societat igualitària i plena d'oportunitats per a totes les persones”.

Presentació de Dactyls a les Corts
Galeria

Comentaris