La jornada de CALRE coordinada per la Presidència de les Corts destaca la importància d’ajudar a la cultura per assolir una recuperació plena de l’Europa post Covid

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

Hui s’ha celebrat de forma telemàtica la jornada tècnica del grup de treball sobre diversitat cultural i lingüística, coordinat pel President de les Corts Valencianes, Enric Morera, al si de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals d’Europa (CALRE).

L’acte, conduït pel President Morera, ha comptat amb la participació de la Presidenta del Parlament Basc, Barkatxo Tejeria; el President del Parlament de Navarra, Unai Hualde i de l’ex President del Comitè de les Regions i actual màxim representant de l’Associació de Regions Fronteres Europees, Karl-Heinz Lambertz. De fet, segons ha explicat el President Morera, “este grup de treball li deu molt al senyor Lambertz perquè en una visita a València, mentre li mostràvem el Palau dels Borja, ens va donar idees que podíem fer des dels parlaments europeus i esta era una, que hem perfilat i consolidat al llarg dels anys, amb la col·laboració de moltes entitats, tècnics, experts i assemblees legislatives”.

De fet, en la seua intervenció, Karl-Heinz Lambertz ha fet menció a eixa visita a la ciutat de València, el record que té i ha incidit molt en la importància que té per a la Unió Europea i els seus valors fundacionals la diversitat cultural i lingüística, que és un tret identitari d’Europa i que cal defensar i promocionar. També, ha afegit que Europa “són més que diners, són les persones, els sentiments, les emocions i, per descomptat, la cultura”.

També han intervingut en la conferència tècnica Agustina Vilaret González, Presidenta de la Xarxa Europea per la promoció de la diversitat lingüística; Augusto Paramio, responsable de l’oficina Europa Creativa-Cultura i el Punt Europeu de Ciutadania del Ministeri de Cultura i Esport; el Col·lectiu Ovidi Montllor i Escena Erasmus.

L’objectiu de la jornada tècnica, que per motius de la Covid-19 ha estat telemàtica, “és elaborar un document pràctic amb propostes concretes, que s’enviarà a tots el parlaments que conformen CALRE perquè facen les seues incorporacions en matèria de diversitat cultural i lingüística i la seua necessitat de protecció als fons europeus de reconstrucció i l’Agenda de la Cultura Europea”, segons ha explicat el President de les Corts Valencianes, qui ha afegit que els parlaments que conformen CALRE “venim de territoris amb realitats culturals molt diferents. Som assemblees legislatives amb dues o més llengües cooficials i som coneixedors de la nostra diversitat cultural i lingüística. El reconeixement d'aquesta diversitat conforma precisament la riquesa i identitat europea comuna. La diversitat cultural és una de les característiques distintives de la Unió Europea i la protecció del patrimoni cultural i lingüístic, un dels seus principis fundacionals”.

En la presentació de la sessió de treball, el President Morera ha reconegut que estem en un any “extremadament complex per a les indústries culturals i creatives europees, especialment per a les indústries culturals en llengües minoritzades: La crisi sanitària de la Covid-19 ha suposat un dur colp per a tots els sectors productius a tota Europa i el món. L'àmbit cultural és un dels més afectats per la crisi, ja que intrínsecament comporta la concentració de persones en espais oberts o tancats. Les limitacions d'aforament i activitat establertes pels diferents governs per contenir la pandèmia dificulten el desenvolupament d'esdeveniments culturals en directe, també dificulten la reunió de persones amb fins professionals de diversa índole. Segons diferents estudis, serà l'àmbit cultural un dels més afectats per la crisi i dels últims a recuperar-se”.

Segons ha assenyalat el President de les Corts, “en el context poc favorable per a les indústries culturals i creatives derivat de la crisi sanitària -i econòmica- de la Covid-19, La Unió Europea ha reaccionat bé, tal com l’estaven reclamant, per a dotar de polítiques keynesianes i en línia amb la nova economia verda per a propiciar la reindustrialització i adaptació de la nostra economia als temps actuals. Per l’altra banda, les indústries culturals i creatives són font de creació d'ocupació i contribueixen tant al creixement com a la qualitat de vida de la ciutadania europea. A Europa, els sectors relacionats amb la creativitat suposen quasi el 4,2% del seu PIB, d’acord amb dades de la Comissió Europea”.

El President Morera ha destacat la relació del grup de treball amb la situació europea actual i que l’objectiu és, per tant, “que les regions europees puguen participar en la cogestió dels fons europeus i de la cogovernança multinivell. I és què sempre ha estat una qüestió d’escala, de baix cap a dalt. Perquè si una cosa tenim clara és que esta crisi no està afectant a totes les regions europees per igual. Ja que, malgrat que més del 90% de les regions i municipis de la UE esperen una caiguda als seus ingressos i una crisi profunda, la capacitat de recuperació serà desigual atenent a variables tan diverses com la capacitat de transformació digital, els sectors productius potenciats en els últims anys, els diversos models d’habitatge i estils de vida o la capacitat dels governs regionals i locals de fer front als reptes de la crisi, entre tants altres”.

“En est sentit, són els parlaments anomenats regionals -ací autonòmics-, les institucions de poder i de representació de la sobirania popular, d’on naix el poder legislatiu en els estats de dret socials i democràtics que conformem la UE. Són la representació, per tant, del poder legislatiu més directe i pròxim a la ciutadania. Els parlaments autonòmics volem potenciar i facilitar eixe paper actiu al si de la UE. El moment és clau”, ha afegit el President Morera. Amb els fons de recuperació aprovats per la Unió Europea, les institucions comunitàries també han tingut en compte la qüestió cultural i ja es poden presentar propostes per a rebre ajudes dins del programa Europa Creativa.

Totes les aportacions fetes en la jornada tècnica seran traslladades en un informe a la resta de parlaments que conformen CALRE. Tota la sessió de hui ha estat enregistrada i es pot vore al Canal de Youtube de les Corts Valencianes.

Imatge de la reunió de treball de CALRE

Imatge de la reunió de treball de CALRE
Galeria
Videos

Comentaris