Les Corts commemoren el bicentenari de la Constitució de 1812 visitant 21 municipis de diputats de les Corts de Cadis

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

Les Corts realitzaran diverses activitats al llarg d’este any per a commemorar el bicentenari de la promulgació de la Constitució de 1812. D’esta manera es pretén retre homenatge els diputats valencians que van participar en les Corts de Cadis i van contribuir així a l’inici d’un nou ordre polític. En concret, està prevista la visita d’una representació de les Corts a 23 municipis d’origen dels diputats que van participar en les Corts de Cadis.
 
En este sentit, el President de les Corts, Juan Cotino, ha assenyalat que “els nostres diputats van tindre un paper important en l’elaboració d’esta constitució que va suposar l’inici d’una nova era política no sols al nostre país sinó en occident. El text de la normativa de Cadis és històric i ha servit com a model en texts constitucionals de tall liberal durant dos segles”. 

 
Les 21 localitats d’origen dels diputats valencians en les Corts de Cadis de 1812 on està previst que es realitzen actes d’homenatge són, de nord a sud, Vinaròs, Peníscola, Morella, Xilxes, Castelló, València, Alfafar, Xàtiva, Aielo de Malferit, Bocairent, Planes, Alcoi, Alberic, Oliva, Benissa, Novelda, Montfort, Elx, Santa Pola (perquè van eixir des d’allí a Cadis), Alacant i Callosa de Segura.

 
Les visites a les poblacions per part de les Corts es van iniciar el dijous 15 de març amb motiu de la celebració de la festa de les Falles de València. D’esta manera, l’homenatge de la ciutat de València a la Constitució de 1812, que va nàixer fa 200 anys el dia de Sant Josep, va coincidir amb la celebració de les festes. Per a demà divendres 23 estan prevists els homenatges de les ciutats de Peníscola i Vinaròs. 

 
A més d’estes visites als municipis, hi ha altres activitats programades, com la publicació de diverses obres entre elles un monogràfic de l’Anuari de Les Corts dedicat especialment als aspectes relacionats amb la Constitució de 1812. 

 
També s’ha realitzat per a la seua difusió una edició íntegra en valencià de la Constitució de 1812, un microsite específic en la pàgina web de les Corts denominat “Valencians en les Corts de Cadis” i el copatrocini –junt amb la Generalitat– d’una exposició sobre la Constitució de 1812 en el Centre del Carme de València. 
 

Comentaris