Les Corts treballen amb tres opcions per a fer l’hemicicle totalment accessible en la X legislatura

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

La Mesa de les Corts Valencianes ha tractat hui el tema de fer l’hemicicle totalment accessible, una qüestió que no és nova, perquè s’estan barallant diverses opcions d’intervenció des de l’any 2016. Després de la Mesa i de la Junta de Síndics, el President de les Corts, Enric Morera, s’ha reunit amb tècnics i personal de la Conselleria d’Infraestructures i de la cambra per valorar les opcions que s’han d’executar el més prompte possible. De fet, esta reunió estava tancada pel Lletrat responsable del tema des del passat 28 de març, després de fer-se públiques les llistes electorals de les tres circumscripcions valencianes i comprovar que es podria donar el cas que entrara com a diputada en la X legislatura una persona amb mobilitat reduïda.

El President ha declarat que des de la Mesa i des dels serveis de la cambra, “s’està treballant per preparar la nova legislatura i per preparar una nova etapa en la qual hem de ser un exemple de plena accessibilitat, sense cap discriminació, per això s’està col·laborant al màxim amb els tècnics de la conselleria, que són coneixedors del tema, per poder actuar seguint totes les normatives, tant estatals com autonòmiques, d’accessibilitat, d’ús i de seguretat”.

El President Morera ha afirmat que la qüestió de l’eliminació de barreres arquitectòniques a les Corts “és un cas en el que estan implicats els serveis de la cambra, des dels Lletrats, passant per Manteniment i entre les tasques que s’han de fer està el contacte amb parlaments autonòmics que hagen tingut diputats o diputades amb dificultats de mobilitat, com també el Parlament Europeu, per conèixer com han executat els treballs per a la plena accessibilitat”.

Segons l’informe que es té, l’actuació per a facilitar la participació al ple de persones amb mobilitat reduïda són tres. La primera opció és la més senzilla, perquè és habilitar les intervencions des d’un lateral de la Mesa de les Corts al ple, encara que esta opció no és la preferida perquè les intervencions no serien des del mateix lloc que la resta de parlamentaris. La segona opció és la instal·lació d’una rampa lateral i la modificació de la trona i la tercera opció seria el muntatge d’un mecanisme salva-escales, també amb una adaptació de la trona dels oradors.

La Mesa prendrà la decisió en vista als informes tècnics en els pròxims dies per agilitzar els treballs al màxim. Si es donara el cas que no es pogueren executar les obres abans del 16 de maig, s’aprofitaria el període de vacances parlamentàries per realitzar tots els treballs d’adaptació de l’hemicicle, perquè al setembre fóra una realitat. No obstant això, els plens previstos des de la constitució de les Corts són plens d’elecció de la Presidència de la Generalitat, dels senadors i senadores per designació del parlament autonòmic i altres votacions,  en les quals no hi ha previstes intervencions de diputats i diputades. De donar-se el cas, de forma provisional, els serveis de la cambra aposten per les intervencions des d’un lateral de la Mesa.

L’eliminació de barreres arquitectòniques de l’hemicicle de les Corts no és l’única mesura d’inclusió que preveu la Mesa, perquè també s’està treballant per facilitar el normal treball de la candidata de Podem, Pilar Lima, en el cas que isca elegida diputada. La fins ara senadora per designació de les Corts necessitaria de la presència de dos persones dins de l’hemicicle per traduir del llenguatge de signes a paraula les intervencions de Lima, com també interpretar la resta de parlaments i comentaris dels 98 diputats i diputades al llenguatge de signes per a la seua comprensió per  part de l’ex senadora, en el cas de resultar electa el proper 28 d’abril.

Reunió per a l'accessibilitat del ple

Reunió per a l'accessibilitat del ple
Galeria

Comentaris