Morera reclama una condonació del deute de la Generalitat mentre es troba la solució a un sistema de finançament autonòmic més just

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha demanat al seu discurs del Dia de les Corts mesures realistes en el tema del finançament autonòmic i ha suggerit la condonació del deute de la Generalitat Valenciana en mans de l’Estat. Segons el president Morera, “és una solució transitòria, mentre s’arriba a un consens polític i territorial sobre la reforma del sistema de finançament de les autonomies”. 

En eixa línia, ha afegit que és una proposta “avalada per experts independents, tècnics d’Hisenda, per les comissions enviades a negociar el nou sistema des del Consell i estes pròpies Corts. És a dir, deixar de pagar tots els anys un deute impropi generat per l’infrafinançament, que ja tenim documentat i quantificat per la Sindicatura de Comptes”. 

Segons el president Morera, “esta proposta és realista i viable i es podria implementar perfectament en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat. Els propose que encetem un consens ampli per fer-la possible i seguir treballant per un sistema que siga més just per a la Generalitat Valenciana”. 

L’argumentació del president de les Corts es basa en que la Sindicatura de Comptes ha efectuat un informe sobre el deute públic valencià, atenent a la petició que realitzà el mateix president del parlament valencià, en el qual es traslladava una sol·licitud de la Comissió d'Investigació sobre el Deute Públic de la Comunitat Valenciana.  El 12 d’abril passat es varen aprovar-les seues conclusions que afirmen que “des de l’inici de l’estat de les autonomies, la Generalitat Valenciana ha patit un dèficit pressupostari estructural, especialment intens a partir de 2009, que ha provocat que siga la comunitat autònoma més endeutada respecte al seu PIB. Este dèficit no ve provocat per efectuar unes despeses superiors a la mitjana autonòmica, sinó per uns ingressos inferiors a aquesta”. Segons l’estimació realitzada en l’informe, amb un finançament autonòmic al nivell que correspondria en proporció a la nostra població ajustada, i amb el respecte a les necessitats estimades pel mateix model vigent, la Generalitat hauria pogut evitar una part molt important del deute acumulat, que s’estima en 53.820 milions en 2021. 

Per al president Morera, "és un deute insostenible que demana una acció urgent, un sanejament que permeta la prestació dels serveis públics. El caos econòmic que ha generat l’Estat amb un sistema de finançament que s’ha demostrat ineficient i per l’incompliment de  la reforma de la LOFCA fa que siga necessària una actuació extraordinària”. 

El discurs institucional ha tancat la commemoració del Dia de les Corts Valencianes, que s'ha celebrat hui a l'Andana del Palau dels Borja i en el que s’ha lliurat l’alta distinció Francesc de Vinatea al poble ucraïnès, víctima d’una guerra “injusta i il·legal”, segons el president de la cambra valenciana. També en l’acte s’ha atorgat el guardó Guillem Agulló a l’ex entrenador del València CF, Guus Hiddink, per la seua decisió a l'hora de demanar la retirada de la simbologia nazi a un partit de futbol, fa ara 30 anys. L’altre guardonat ha estat el professor de secundària Miquel Àlvarez Dolç, qui patí a principis d'enguany una agressió de caire homòfob. 

Dia de les Corts Valencianes
Galeria

Comentaris