Morera reivindica una visió europea i tolerant per a totes les llengües de la Unió front al conflicte que provoquen els negacionistes culturals a Espanya

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

Este matí, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha participat de forma telemàtica en l’assemblea general de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals d’Europa (CALRE), celebrada al Parlament de Canàries. En este fòrum de reflexió i acció política del regionalisme europeu i del parlamentarisme més pròxim a la ciutadania, participa d’una forma activa el Comitè Europeu de les Regions, presidit en l’actualitat per Apostolos Tzitzikostas. Entre d’altres acords, s’ha produït la renovació dels grups de treball de CALRE, en els quals es troba el referent a la diversitat cultural i lingüística d’Europa i que coordina des de l’any 2017 Enric Morera en representació de les Corts Valencianes.

La importància del grup de treball es basa en la diversitat cultural i lingüística com a principi fonamental de la Unió Europea, i reconegut al paràgraf quart de l’article tercer del Tractat de la Unió: “La Unió Europea respectarà la riquesa de la seua diversitat cultural i lingüística i vetllarà per la conservació i el desenvolupament del patrimoni cultural europeu”. Per tant, el grup de treball sobre esta matèria de CALRE el que ha proposat des de la seua creació són millores per a fer efectiva eixa riquesa cultural i lingüística en tots els àmbits i que fan de les llengües elements positius i competitius per als territoris on són emprades. El president Morera ha presentat l’informe del treball desenvolupat en 2021, com també les conclusions i que es publicaran al web oficial de CALRE.

En eixe sentit, el president de les Corts ha defensat en el fòrum europeu de parlaments regionals la importància de la promoció, el respecte i la difusió de les llengües oficials de tots els territoris. “És sorprenent el debat que sempre s’obri a Espanya per part dels negacionistes culturals que volen imposar una uniformització més pròpia de temps passats i que neguen permanentment les oportunitats de totes les llengües oficials de participar en tots els àmbits, en els mitjans de comunicació, en les plataformes d’oci i en la xarxa. És un objectiu comú que crea consens entre totes les assemblees legislatives que participem en CALRE i eixa riquesa no és motiu per a fer burla, i molt menys en mitjans de comunicació públics. Cal una visió d’este tema més europea i tolerant”.

Per al president Morera, “la negació a que totes les llengües oficials en les autonomies puguen obrir-se camí en la vida quotidiana, en la comunicació i en l’oci no és de rebut, i el mateix Estat, d’ofici, té l’obligació de vetllar pel que disposa la Constitució espanyola al respecte”.

En la reunió de CALRE de hui s’ha votat la nova presidència de la conferència, que en esta ocasió recau en Jean-Claude Marcourt, president de Wallonie (Bèlgica) i qui substitueix al president canari, Gustavo Matos. Un altre assumpte d’interés ha estat l’acord de col·laboració entre Parlament Europeu i CALRE en tres direccions: Coordinació d’activitats, Intercanvi de membres per a desenvolupar temes concrets i compartició d’experiències.

CALRE 2021

Comentaris