El president Morera defensa en el congrés d’ACOP avançar en l’estat autonòmic, eliminant diputacions, descentralitzant i millorant el sistema de finançament

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

El president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha participat esta vesprada en una taula redona, al costat de la presidenta de l’Assemblea d'Extremadura, Blanca Martín i la presidenta de les Juntes Generals de Bizkaia, Ana Otadui, amb motiu el VI Congrés Internacional de Comunicació Política, que l’Associació de Comunicació Política (ACOP), celebra estos dies a la ciutat de València. En el debat, el president del parlament valencià ha repassat els 40 anys de l’Estatut d’Autonomia, una llei que en la seua opinió “ens va costar molt aconseguir al poble valencià, ningú ens va regalar res i ens vam haver de mobilitzar per a demanar llibertat, amnistia i estatut d'autonomia i ara, quatre dècades després cal reflexionar sobre les reformes que necessitem en l’Estat espanyol”.

Segons el president de les Corts, “en estos moments ens trobem davant una disjuntiva entre la regressió i involució democràtica de les castes extractives o continuar avançant en un estat autonòmic descentralitzat, que respecte la diversitat, que es respecten tots els territoris i les seues diferències que ens enriqueixen i on s’aborde amb serietat el tema del finançament des de la progressivitat fiscal”. Per al president Morera, “no podem oblidar que el deute públic espanyol, el gruix pertany a l’administració central, en un 80% aproximadament, no a les autonomies i dins d’eixa despesa pública, estaria bé obrir el debat sobre la necessitat de suprimir les diputacions provincials, per ser uns ens anacrònics i contraris a l’estat de les autonomies”.

En el debat davant experts de comunicació política, el president de les Corts Valencianes ha reivindicat que, “per a millorar la convivència, és necessari que reflexionem sobre quatre requisits bàsics per a les autonomies: la suficiència financera, la claredat competencial, l’aplicació del principi subsidiarietat europea i la lleialtat institucional”.

El president de la cambra valenciana, referint-se a la suficiència financera, ha fet al·lusió a l'informe del Síndic de Comptes, en el qual es quantifica en 42.000 milions d’euros el deute públic valencià, “originada principalment per l’infrafinançament de la Generalitat Valenciana. Sense suficiència financera, no podem prestar els serveis públics que mereix la nostra ciutadania i no és de rebut que gran part del nostre pressupost anual siga per a pagar un deute de la qual no som culpables les valencianes i valencians”.

També, el president Morera ha al·ludit a la claredat competencial, “ja que no s’entén per què algunes autonomies poden legislar i gestionar competències tan importants com la de costes i nosaltres no, depenent de les decisions que es prenen sobre este tema en despatxos de Madrid, molt lluny d’on s’han de prendre les solucions. Sens dubte, cal avançar en eixa descentralització i donar més competències a les autonomies, amb la suficiència financera per a poder exercir-les, evidentment”.

En la seua intervenció, el president de les Corts no s’ha oblidat d’Europa i ha reivindicat que les autonomies, “tinguen un major pes en la presa de decisions en l’àmbit europeu, tal com s’ha constatat en la Conferència sobre el futur d’Europa, impulsada des del Comité Europeu de les Regions i en el qual alguns parlaments autonòmics hem participat des de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals d’Europa (CALRE), en la qual coincidim amb la presidenta Martín”.

En eixe procés de reformes necessàries per a enfortir i millorar l'estat autonòmic, el president de les Corts Valencianes també ha al·ludit a la “lleialtat institucional, que passa per respectar la sobirania dels parlaments autonòmics i resoldre els problemes que es generen. Estem esperant la reforma constitucional que reconega el nostre Dret Civil Valencià, que va ser anul·lat per sentències del Tribunal Constitucional. Eixa lleialtat institucional de l’Estat envers les autonomies passa per estos temes, no es poden posar bastons a les rodes del nostre autogovern i si hi ha algun problema o aspecte que puga ser conflictiu, el que cal fer és solucionar-ho amb la major celeritat possible, alguna cosa que no està passant en estos moments”.

Galeria

Comentaris