El President Morera es reuneix amb la Presidenta del Congrés per demanar agilitat en la tramitació per a reconeixement del Dret Civil Valencià

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

El President de les Corts Valencianes, Enric Morera, s’ha reunit este matí amb la Presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, a la seu de la cambra baixa. La trobada s’ha emmarcat en una visita institucional per a parlar de temes pendents, com la reforma constitucional per a incloure el reconeixement del dret civil valencià.

Segons ha explicat el President Morera després de la reunió, “li he traslladat a la Presidenta Batet que la fita de la X legislatura és, sens dubte, la reforma constitucional que incloga el reconeixement del dret civil valencià. Som conscients que és un impuls que han de donar els grups parlamentaris, que són els qui han d'incloure en l'odre del dia la proposta enviada per les Corts Valencianes a principis de l'any 2020. És un tema que forma part de l'agenda valenciana i s'emmarca en eixa relació que hauria d'existir entre els parlaments autonòmics i el congrés, en una mostra de cooparticipació en els processos legislatius, posant així en valor l'autèntica estructura i divisió de competències de l'Estat autonòmic”.

En la seua compareixença, a la porta dels Lleons de la madrilenya carrera de San Jerónimo, el President Morera ha informat que en la reunió amb la Presidenta Batet li ha traslladat que des del parlament valencià s’espera que els grups parlamentaris “tinguen en compte la urgència, que no s'aparque per més temps esta reforma, que pot anar en paral·lel a la que es vol fer de l'article 49. El que no seria desitjable és que passara el mateix que amb la reforma de l’estatut”.

Cal recordar que la reivindicació del reconeixement del dret civil es remunta al 28 d’abril de 2016, quan el Tribunal Constitucional declarà que la llei valenciana de règim econòmic matrimonial valencià no s’ajustava a l’ordenament constitucional, a l’igual que passaria amb la llei de custòdia compartida i amb la llei d’unions de fet formalitzades.

En febrer de 2020, el ple de les Corts Valencianes aprovà la iniciativa per a impulsar una reforma constitucional i recuperar el dret civil valencià. Passats 16 mesos, esta reforma encara espera que els grups parlamentaris decidisquen incloure-la al l’ordre del dia per a la seua tramitació. Per al President Morera, “esperem que tinguen sensibilitat en esta qüestió i que no passe com en la reforma de l’Estatut, aprovada per les Corts en l’any 2011 i que no s’aprovà definitivament fins a 2019. Cert és que no hi hagué una certa predisposició en esta reforma per totes les bandes i fou a partir de 2015 quan s’impulsà i s’aconseguí que fóra una fita de la IX legislatura”.

Reunió amb la Presidenta del Congrés

Reunió amb la Presidenta del Congrés
Galeria

Comentaris