El President Morera reclama que no es blanquege el feixisme i que la seua apologia estiga tipificada penalment

Comparteix a Facebook Comparteix a Twitter

L’hemicicle de les Corts Valencianes ha acollit este migdia la primera celebració del 25 d’Abril de la X Legislatura, perquè l’edició de l’any passat no es va poder celebrar pel confinament. En l’acte, al que ha assistit tota la Mesa de les Corts, els portaveus dels grups i els membres del Consell, encapçalats pel President Ximo Puig, s’ha lliurat l’alta distinció Francesc de Vinatea a la Fundació Fisabio, per la seua trajectòria en la investigació en matèria de salut i els seus avanços en noves vacunes.

També en l’edició d’enguany s’ha lliurat el Guardó Guillem Agulló, creat en la legislatura passada. En esta ocasió, la distinció ha estat per a les Fiscalies de Delictes d’Odi operatives en diferents partits judicials valencians, per la seua defensa dels drets constitucionals i les llibertats públiques.

El President de les Corts, Enric Morera, ha tancat l’acte amb un discurs en el que ha tingut records per a les víctimes de la Covid-19 i les seues famílies. També, Morera ha recitat versos de Francisco Brines, el primer premi Cervantes valencià i ha agraït el treball en temps de pandèmia dels treballadors i treballadores de les Corts, per fer que la institució continuara a ple rendiment, tan presencialment com telemàticament, en els mesos més durs de la crisi sanitària. Com no, en les seues paraules també hi ha hagut un reconeixement especial a totes les persones que des del primer moment de la pandèmia han estat en primera línia: des dels sanitaris als serveis més bàsics de la societat.

En la seua intervenció, el President Morera, ha aprofitat la menció al guardó Guillem Agulló per recordar que en la nostra societat, “hi ha comportaments il·lícits, quan atempten contra la convivència i la llibertat dels altres. L’exaltació del nazisme, fer apologia del feixisme. Fer ostentació de la simbologia franquista, negar l’holocaust o homenatjar la División Azul posem per cas, traspassen el límit de la llibertat d'expressió. Quan les ideologies s'expressen amb símbols que recorden exterminis i assassinats de milers de persones, la persecució i discriminació racial l'horror, són alguna cosa més que expressions ideològiques, són un delicte”.

En paraules del President de la cambra autonòmica valenciana, “sovint s'han tolerat accions racistes i s’ha blanquejat el feixisme, cosa que contrasta amb altres societats democràtiques, com ara la República Federal d'Alemanya. Cert és que hem avançat amb la Llei de Memòria Històrica, però per esborrar el discurs de la intolerància i de l’odi, s’ha de fer un treball legislatiu per acabar amb la impunitat penal de l’exaltació del feixisme”.

El President Morera ha conclòs la seua intervenció recordant que el radicalisme que necessitem “és de defensa del sistema democràtic: inexorablement pacífic, extremadament tolerant i generosament plural”.

En relació als delictes d’odi, el President de les Corts ha dit que en la commemoració del 25 d’Abril i amb el lliurament del premi Guillem Agulló, es pretén posar en valor “la reivindicació de la tolerància i la diversitat. La diversitat té moltes formes, una de les quals és la lingüística. La nostra terra té dos llengües oficials. És un motiu d’alegria que enguany un poeta valencià, Francisco Brines, ha estat guardonat amb el Premi Cervantes. Les llengües són l’expressió més directa de la cultura;  aquells que odien la llengua dels altres, les altres cultures;  són els qui no respecten les altres formes de pensar, de viure... odien les persones que no són com ells. I l’odi, trau la pitjor part de l’ésser humà i l’odi es converteix en violència verbal o física, al remat, violència que acaba per fer mal a les persones”.

En el discurs institucional, el President de les Corts no ha oblidat temes de l’agenda valenciana, com l’infrafinançament o la inversió territorialitzada i ha recordat que en els Pressupostos Generals de l’Estat vigents “caldrà aplicar allò que està aprovat en la reforma del nostre Estatut respecte a una inversió acord al nostre pes poblacional”.

Dia de les Corts Valencianes
Documentació

Comentaris